13 jul 2016

Vanaf 1 augustus: OHW-bestanden voor Grouper via VECOZO aanleveren

Maakt u gebruik van de Onderhandenwerk-Grouper van de NZa? Dan levert u momenteel de bestanden hiervoor aan via de DIS-portal. Vanaf 1 augustus verzoeken we u dit voortaan via het portaal van VECOZO te doen. Vraagt u voor de gebruiker die de OHW-bestanden aanlevert, alvast autorisatie aan bij VECOZO.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 augustus stelt VECOZO een dienst in het VECOZO-portaal beschikbaar waarmee u de bestanden voor de OHW-grouper kunt aanleveren. Ook de bijbehorende retourbestanden downloadt u in het VECOZO-portaal. De DIS-portal gebruikt u na 1 augustus alleen nog voor het aanleveren van de wettelijk verplichte bestanden.

Overgangsperiode tot 1 oktober

Met de NZa is een overgangsperiode afgesproken die loopt tot 1 oktober 2016. Na die datum is de DIS-portal niet meer beschikbaar voor het afleiden van onderhanden werk. 

Waarom deze wijziging?

De NZa heeft op 1 januari 2016 de financiering en het beheer van de OHW-Grouper overgedragen aan Stichting Grouper. In opdracht van de Stichting draagt VECOZO zorg voor het beheer en de doorontwikkeling van de grouper. Het was niet mogelijk om de DIS-portal te blijven gebruiken. Daarom is de functionaliteit voor het aanleveren van OHW-bestanden overgeheveld naar het portaal van VECOZO.

Kunt u dezelfde bestanden blijven gebruiken?

Ja, het gaat om dezelfde OHW-grouperbestanden. Alleen de plek van het indienen van de bestanden en het ophalen van de retourbestanden wijzigt voor u. Aan de achterzijde bij het VECOZO-portaal is dezelfde OHW-Grouper gekoppeld als bij de NZa.

Wijzigingen na 1 januari 2017

Ook na 1 januari zal de structuur van de OHW-bestanden voor het aanleveren aan de OHW-Grouper niet wijzigen. Houd er rekening mee dat wijzigingen die DIS aanbrengt in berichtenstandaarden per 1 januari niet van toepassing zijn op OHW-bestanden.

Vraag autorisatie aan voor een gebruiker

Voor het aanleveren van de OHW-bestanden via het portaal van VECOZO, heeft minstens 1 gebruiker een persoonlijk certificaat van VECOZO nodig met autorisatie voor de dienst ‘Groupers’.  Vraagt u de VECOZO-contactpersoon van uw organisatie om deze autorisaties te regelen via Gebruikersbeheer. Raadpleeg de handleiding voor uitleg over Gebruikersbeheer.

Waar levert u de bestanden aan in het VECOZO-portaal?

U (de gebruiker met autorisatie voor de dienst 'Groupers') logt rechtsboven op deze website in. Ga voor het aanleveren van de bestanden naar het menu Diensten > Groupers. Een handleiding voor het indienen van bestanden en downloaden van de retourbestanden vindt u in de Kennisbank. Lees deze handleiding goed door voordat u bestanden gaat aanleveren.

Notificatieberichten vanaf medio augustus

Bij het aanleveren van de OHW-bestanden via de DIS-portal bent u gewend een notificatie per e-mail te ontvangen. Deze notificatieberichten worden door VECOZO nog ontwikkeld en zijn naar verwachting medio augustus gereed. Tot die tijd vragen wij u zelf in het VECOZO-portaal te controleren of een retourbestand voor u klaar staat om te downloaden.