05 dec 2017

Nieuwe versie Grouper per 1 januari 2018

Na een uitgebreide testperiode brengt VECOZO per 1 januari 2018 een nieuwe versie van de Grouper live. Opdrachtgever Stichting Grouper heeft daarvoor groen licht gegeven.

In de nieuwe versie van de Grouper is de software aangepast volgens de releases RZ18a en RZ18b voor het dbc-pakket. Daarnaast is de Declaratie Grouper geschikt gemaakt voor het afleiden van onderhanden werk. De huidige Onderhandenwerk (OHW-) Grouper kan daardoor offline worden gezet. Om de overgang zo geruisloos te laten verlopen is een 'freezeperiode' van 29 december tot en met 2 januari afgesproken: in deze periode worden geen OHW-bestanden verwerkt.

Release RZ18a en RZ18b

Medio 2017 kondigde de NZa de releases RZ18a en RZ18b voor het dbc-pakket aan. De groupers zijn op basis van deze releases aangepast zodat deze blijven werken volgens de wettelijke beleidsregels van de NZa. Er is onder meer een nieuwe versie van de grouper-tabellen uitgerold en een nieuw tarieftype 14 (subcategorie overige zorgproducten supplementair – add-on overige) toegevoegd. Meer inhoudelijke informatie over de releases vindt u op http://werkenmetdbcs.nza.nl/.

Van twee naar één Grouper

De Declaratie Grouper is geschikt gemaakt voor het afleiden van onderhanden werk. Achter de schermen gaat VECOZO van twee naar één grouper. Daardoor worden kosten in beheer en onderhoud bespaard. Softwarepartij en eindgebruikers merken niets van deze technische aanpassing en hoeven ook niets te doen hiervoor. Zij kunnen op dezelfde manier OHW-bestanden aanleveren en retourberichten ontvangen: met een persoonlijk certificaat via de dienst ‘Groupers’ op de website van VECOZO.

Freezeperiode OHW Grouper

Voor het offline zetten van de OHW-Grouper is een freezeperiode afgesproken. Deze start op vrijdagmiddag 29 december en duurt tot en met 2 januari. In deze periode worden OHW-bestanden niet verwerkt. Vanaf 3 januari kunnen zorgaanbieders weer OHW-bestanden aanleveren en de resultaten op de bekende wijze terug ontvangen. De freezeperiode geldt niet voor de Declaratie Grouper. Deze blijft de hele periode gewoon beschikbaar voor gebruik.

Meer informatie?

  • Zorgaanbieders msz: neemt u contact op met de Nza met inhoudelijke vragen over de nieuwe landelijke afspraken per 1 januari 2018. Met vragen over de werking van de grouper(s) kunt u bij VECOZO terecht, afdeling Support & Administratie.
  • Softwarepartijen: hebt u technische vragen over de werking van de grouper(s)? Neem dan contact op met de Helpdesk Softwareleveranciers van VECOZO via fbsgjnerurycqrfx[ at ]irpbmb.ay.