Let op! Het is op dit moment erg druk bij onze afdeling Support. De wachttijd kan oplopen tot meer dan 30 minuten. Meer weten?

Waarom zie ik geen retourberichten bij mijn ingediende 323-declaraties?

Antwoord

Bij declaraties tot en met 2020 werden de declaraties (303-berichten) en de bijbehorende retourinformatie (304-berichten) automatisch gekoppeld. Zodra de gemeente de declaratie had beoordeeld en van retourinformatie had voorzien, zag u op ons portaal bij de ingediende declaratie het toegekende bedrag staan. Via het tabblad Gerelateerde berichten kon u dan het bijbehorende retourbericht opzoeken, bekijken en downloaden.

De koppeling tussen het heen- en retourbericht vond op de achtergrond plaats via het conversatieID. Dit ID werd in het retourbericht overgenomen uit het heenbericht, waardoor ‘paartjes’ gemaakt konden worden.

Bij declaraties over perioden vanaf 2021 is dit niet meer mogelijk. De opvolger van het 304-retourbericht, het 325-antwoordbericht, wordt in de keten namelijk niet meer als een retourbericht gezien, maar als een zelfstandig bericht. Het conversatieID uit het ingediende 323-declaratiebericht wordt binnen de gemeentelijke infrastructuur niet meer overgenomen in het 325-antwoordbericht, waardoor wij aan onze kant geen koppeling meer kunnen maken.

Berichtenpaar vinden

Als u de declaratie en de bijbehorende retourinformatie toch wilt vinden, kunt u binnen een bepaalde periode op 323 + 325-berichten zoeken, in combinatie met het unieke declaratie/factuurnummer:

325zoeken1.png

Het factuurnummer wordt wél meegegeven in het antwoord. Als een 325-antwoordbericht beschikbaar is, vindt u op deze manier zowel de 323-declaratie als het 325-antwoordbericht:

325zoeken2.png

Door op de regel van het antwoordbericht te klikken (de regel waarbij geen periode, maar wél een toegekend bedrag staat), opent u het detailscherm van het Antwoordbericht. Via dit scherm kunt u het retourbestand downloaden.

325zoeken3.png

Op het tabblad Retourcodes vindt u indien van toepassing de reden waarom een gemeente de declaratie niet of niet helemaal heeft goedgekeurd.

Als u het antwoordbericht downloadt en inleest in uw declaratieprogramma wordt het binnen uw software hoogstwaarschijnlijk wél aan de ingediende declaratie gekoppeld. Dat gebeurt op basis van de inhoud van de berichten (factuurnummer of DeclaratieIdentificatie), niet op basis van het conversatieID.

Gerelateerde pagina's

Algemeen

Registratieberichten

Declaratieberichten