Hoe kan ik mijn certificaat installeren/vernieuwen?

Antwoord

Voor het installeren van een certificaat is een combinatie van een gebruikersnummer en een pincode nodig. Deze gegevens zenden wij de (hoofd)contactpersoon van uw praktijk of instelling los van elkaar toe: het gebruikersnummer per e-mail en de pincode per post of VECOZO-Berichtenbox.

Voor het vernieuwen van een systeemcertificaat maakt u gebruik van de combinatie gebruikersnummer en pincode. Een persoonlijk certificaat kunt u vernieuwen door in te loggen met het certificaat dat verloopt. Hierbij hebt u het zelfgekozen wachtwoord nodig. Het installeren of vernieuwen van een VECOZO-certificaat op een mobiel apparaat wordt niet ondersteund. Wanneer u een VECOZO-certificaat installeert of vernieuwt wordt dit digitaal opgeslagen in de Microsoft Certificate Store of in de 'Sleutelhangertoegang' van Safari. Na het installeren of vernieuwen krijgt u de mogelijkheid een back-up van het certificaat te maken.

Zowel bij het installeren van een certificaat, als bij het vernieuwen van een certificaat, hebt u tijdens elke stap rechts in het scherm hulpvragen die u kunt raadplegen bij onduidelijkheden.

Een persoonlijk certificaat installeren of vernieuwen in Google Chrome, Microsoft Edge of Safari (incl. instructievideo's)

Om uw certificaat te installeren of vernieuwen, klikt u op de homepage onder 'Snel naar' op Certificaat installeren of vernieuwen. Vervolgens doorloopt u onderstaande stappen. U kunt ook een van de instructievideo's bekijken:

 1. Gebruikersgegevens
  In de eerste stap bij installeren van het certificaat wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het persoonlijk VECOZO-certificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig.

  Voor het vernieuwen van een persoonlijk certificaat logt u in met het betreffende certificaat op de website van VECOZO. Hiervoor gebruikt u het zelfgekozen wachtwoord. Bij het vernieuwen neemt u vervolgens de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op ‘Volgende’ om verder te gaan.

 2. E-mailadres
  In de tweede stap wordt uw naam weergegeven, en wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mailberichten wanneer het certificaat vernieuwd kan worden. Indien van toepassing wordt in deze stap ook uw persoonlijke zorgverleners AGB-code getoond. Is deze AGB-code niet correct, neem dan contact op met de afdeling Support. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

 3. Certificaatnaam
  In de derde stap geeft u het certificaat een naam. Dit is de naam die ook wordt weergegeven wanneer u met dit certificaat gaat inloggen op de VECOZO-website. De naam mag uit maximaal 7 karakters bestaan. Het laatste deel van de certificaatnaam is niet aanpasbaar en toont de verloopdatum van het certificaat. Klik na het invoeren van de naam op ‘Volgende’ om verder te gaan.

 4. Wachtwoord
  In stap 4 wordt gevraagd om een wachtwoord in te stellen en dit te herhalen. Het wachtwoord mag u zelf bepalen, maar moet minimaal 8 karakters lang zijn en tenminste één hoofletter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. Bij het vernieuwen van een certificaat mag het wachtwoord niet eerder gebruikt zijn. Het wachtwoord moet worden ingevoerd tijdens het inloggen met het persoonlijk certificaat op de VECOZO-website. Klik na het invoeren en bevestigen van het wachtwoord weer op ‘Volgende’ om verder te gaan.

 5. Voorwaarden
  In stap 5 worden de voorwaarden aangaande de installatie-software weergegeven. Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

 6. Installatie
  Wanneer u uw certificaat via Safari installeert, is het van belang dat u de ‘Command’ toets indrukt en pas los laat wanneer u op ‘Start installatie’ heeft geklikt. Voor overige browsers binnen Apple is dit niet van toepassing. Nadat u op 'Start installatie' hebt geklikt wordt het programma dat het certificaat daadwerkelijk installeert gestart. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan het scherm. De installatietool installeert nu het persoonlijk VECOZO-certificaat in de Windows certificate store of Sleutelhangertoegang in Safari. U ontvangt een bevestiging wanneer het persoonlijk VECOZO-certificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is.‚Äč
Een systeemcertificaat installeren of vernieuwen in Google Chrome, Microsoft Edge of Safari

Om uw certificaat te installeren of vernieuwen klikt u op de homepage onder "Ik ben op zoek naar" op Certificaat installeren/vernieuwen. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

 1. Gebruikersgegevens
  In de eerste stap wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het VECOZO-systeemcertificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig. Vervolgens neemt u de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op 'Volgende' om verder te gaan.

 2. E-mailadres
  In de tweede stap wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen, en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mailberichten wanneer het certificaat vernieuwd dient te worden. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

 3. Voorwaarden
  Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden, en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

 4. Installatie
  Wanneer u uw certificaat via Safari installeert, is het van belang dat u de ‘Command’ toets indrukt en pas los laat wanneer u op ‘Start installatie’ heeft geklikt. Voor overige browsers binnen Apple is dit niet van toepassing. Nadat u op 'Start installatie' hebt geklikt wordt het programma dat het certificaat daadwerkelijk installeert gestart. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan het scherm. De installatietool installeert nu het persoonlijk VECOZO-certificaat in de Windows certificate store of Sleutelhangertoegang in Safari. U ontvangt een bevestiging wanneer het persoonlijk VECOZO-certificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is.
Verificatiecode bij installeren/vernieuwen in Google Chrome en Microsoft Edge

Wanneer u gebruik maakt van Google Chrome of Microsoft Edge kan er om een verificatiecode worden gevraagd. De verificatiecode wordt dan niet automatisch gekopieerd in de installatie-tool en er verschijnt een melding met de vraag om de verificatiecode handmatig in te vullen.

 1. De verificatiecode vindt u rechts in uw beeld in het hulpvenster.imagef2pkq.png
 2. Voer het installatie bestand uit.
  Google Chrome: Als u klikt op start installatie dan verschijnt er rechts onder in uw scherm een installatiebestand. Klik hierop en open het bestand. Hierna krijgt u een scherm voor de verificatiecode.imagexejnd.png
 3. Microsoft Edge: Als u klikt op “start installatie” verschijnt onder aan uw scherm een balk. Klik op “Run” of “Uitvoeren”. Hierna krijgt u een scherm voor de verificatiecode.image67fia.png
 4. Kopieer de verificatiecode en plak deze in het venster. Vul ook het gebruikersnummer in van het certificaat dat u wilt installeren of vernieuwen. Daarna kunt u via de knop Volgende verder gaan met de installatie of vernieuwing van het certificaat.imagef534l.png

Gerelateerde pagina's

Algemeen

Installeren/Vernieuwen

Back-up maken/terugplaatsen

Inloggen/Wachtwoord

Gebruikersbeheer

Geblokkeerd/Verlopen/Verwijderd

UZI-pas

Testomgeving