Hoe kan ik mijn certificaat installeren/verlengen?

Antwoord

Voor het installeren van een certificaat is een combinatie van een gebruikersnummer en een pincode nodig. Deze gegevens zenden wij de (hoofd)contactpersoon van uw praktijk of instelling los van elkaar toe: het gebruikersnummer per e-mail en de pincode per post of VECOZO-Berichtenbox.

Voor het verlengen van een systeemcertificaat maakt u gebruik van de combinatie gebruikersnummer en pincode. Een persoonlijk certificaat kunt u verlengen door in te loggen met het certificaat dat verloopt. Hierbij heeft u het zelfgekozen wachtwoord nodig. Het installeren of verlengen van een VECOZO-certificaat op een mobiel apparaat wordt niet ondersteund. Wanneer u een VECOZO-certificaat installeert of verlengt wordt dit digitaal opgeslagen in de Microsoft Certificate Store of in de 'Sleutelhangertoegang' van de Apple computer. Na het installeren of verlengen krijgt u de mogelijkheid een back-up van het certificaat te maken.

Zowel bij het installeren van een certificaat, als bij het verlengenvan een certificaat, heeftu tijdens elke stap rechts in het scherm hulpvragen die u kunt raadplegen bij onduidelijkheden.

Een persoonlijk certificaat installeren of verlengen in Internet Explorer, Chrome, Microsoft Edge of Safari (incl. instructievideo's)

Om uw certificaat te installeren of verlengen, klikt u op de homepage onder 'Snel naar' op Certificaat installeren of verlengen. Vervolgens doorloopt u onderstaande stappen. U kunt ook een van de instructievideo's bekijken:

1. Gebruikersgegevens
    In de eerste stap bij installeren van het certificaat wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het persoonlijk VECOZO-certificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig.

Voor het verelngen van een persoonlijk certificaat logt u in met het betreffende certificaat op de website van VECOZO. Hiervoor gebruikt u het zelfgekozen wachtwoord. Bij het vernieuwen neemt u vervolgens de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op ‘Volgende’ om verder te gaan.

2. E-mailadres
    In de tweede stap wordt uw naam weergegeven, en wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mailberichten wanneer het certificaat verlengd kan worden. Indien van toepassing wordt in deze stap ook uw persoonlijke zorgverleners AGB-code getoond. Is deze AGB-code niet correct, neem dan contact op met de afdeling Support. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

3. Certificaatnaam
    In de derde stap geeft u het certificaat een naam. Dit is de naam die ook wordt weergegeven wanneer u met dit certificaat gaat inloggen op de VECOZO-website. De naam mag uit maximaal 7 karakters bestaan. Het laatste deel van de certificaatnaam is niet aanpasbaar en toont de verloopdatum van het certificaat. Klik na het invoeren van de naam op ‘Volgende’ om verder te gaan.

4. Wachtwoord
    In stap 4 wordt gevraagd om een wachtwoord in te stellen en dit te herhalen. Het wachtwoord mag u zelf bepalen, maar moet minimaal 8 karakters lang zijn en tenminste één hoofletter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. Bij het verlengen van een certificaat mag het wachtwoord niet eerder gebruikt zijn. Het wachtwoord moet worden ingevoerd tijdens het inloggen met het persoonlijk certificaat op de VECOZO-website. Klik na het invoeren en bevestigen van het wachtwoord weer op ‘Volgende’ om verder te gaan.

5. Voorwaarden
    In stap 5 worden de voorwaarden aangaande de installatie-software weergegeven. Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

6. Installatie
    Wanneer u uw certificaat via Safari installeert, is het in stap 6 van belang dat u de ‘Command’ toets (ook bekend als de 'Apple' toets) ingedrukt houdt terwijl u op 'Start installatie’ klikt. Voor overige browsers binnen Apple is dit niet van toepassing. Nadat u op 'Start installatie' hebt geklikt, mag u deze toets loslaten en wordt het programma dat het certificaat installeert gedownload.

In Windows: afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan het scherm.

In Apple: klik op downloads en vervolgens op het VECOZOcertificaatinstallatie bestand. Een nieuw venster opent dan, waar u nogmaals 2x klikt op het VECOZOcertificaatinstallatie bestand en vervolgens op 'Open'.

U ontvangt een bevestiging wanneer het persoonlijke certificaat succesvol geïnstalleerd is in de Windows certificate-store (in het geval van Windows) of Sleutelhangertoegang (in het geval van een apple). Via de knop ‘Sluit venster’ kunt u de installatietool afsluiten.
Een systeemcertificaat installeren of verlengen in Google Chrome, Microsoft Edge of Safari

Om uw certificaat te installeren of verlengen klikt u op de homepage onder "Snel naar" op Certificaat installeren/verlengen. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

1. Gebruikersgegevens
    In de eerste stap wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het VECOZO-systeemcertificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig. Vervolgens neemt u de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op 'Volgende' om verder te gaan.

2. E-mailadres
    In de tweede stap wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen, en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mailberichten wanneer het certificaat verlengd dient te worden. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

3. Voorwaarden
    Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden, en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

4. Installatie
    Wanneer u uw certificaat via Safari installeert, is het in stap 4 van belang dat u de ‘Command’ toets (ook bekend als de 'Apple' toets) ingedrukt houdt terwijl u op ‘Start installatie’ klikt. Voor overige browsers binnen Apple is dit niet van toepassing. Nadat u op 'Start installatie' hebt geklikt, mag u deze toets loslaten en wordt het programma dat het certificaat installeert gedownload.

In Windows: afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan het scherm.

In Apple: klik op downloads en vervolgens op het VECOZOcertificaatinstallatie bestand. Een nieuw venster opent dan, waar u nogmaals 2x klikt op het VECOZOcertificaatinstallatie bestand en vervolgens op 'Open'.

U ontvangt een bevestiging wanneer het systeemcertificaat succesvol geïnstalleerd is in de Windows certificate-store (in het geval van Windows) of Sleutelhangertoegang (in het geval van een apple). Via de knop ‘Sluit venster’ kunt u de installatietool afsluiten.

Wij adviseren u om contact op te nemen met uw softwareleverancier voor het correct koppelen van het systeemcertificaat aan uw software.

Instellen IP-adres(sen)

Wanneer uw systeemcertificaat succesvol is geïnstalleerd, dient u uw IP-adres(sen) in te stellen. Als uw softwareprogramma geïnstalleerd staat in de cloud, dan kunt u uw softwarepartij selecteren in het registratiescherm. Welk van de twee situaties voor u van toepassing is kan uw softwarepartij u vertellen.

Een IP-adres registreren kan op onze website op de volgende locatie:

Controle van IP-adressen

Een uitgebreide handleiding voor het registreren van de IP-adressen vindt u op de volgende locatie:

Instructie IP-adres(sen) registreren

Verificatiecode bij installeren/verlengenin Google Chrome en Microsoft Edge

Wanneer u gebruik maakt van Google Chrome of Microsoft Edge kan er om een verificatiecode worden gevraagd. De verificatiecode wordt dan niet automatisch gekopieerd in de installatie-tool en er verschijnt een melding met de vraag om de verificatiecode handmatig in te vullen.

1. De verificatiecode vindt u rechts in uw beeld in het hulpvenster.imagef2pkq.png
  2. Voer het installatie bestand uit.
    Google Chrome: Als u klikt op start installatie dan verschijnt er rechts onder in uw scherm een installatiebestand. Klik hierop en open het bestand. Hierna krijgt u een scherm voor de verificatiecode.imagexejnd.png
  3. Microsoft Edge: Als u klikt op “start installatie” verschijnt onder aan uw scherm een balk. Klik op “Run” of “Uitvoeren”. Hierna krijgt u een scherm voor de verificatiecode.image67fia.png
  4. Kopieer de verificatiecode en plak deze in het venster. Vul ook het gebruikersnummer in van het certificaat dat u wilt installeren of verlengen. Daarna kunt u via de knop Volgende verder gaan met de installatie of verlenging van het certificaat.imagef534l.png