STORING: zondag 29 maart 2020 00:00. Betreft Storing Machtigingenportaal Meer weten?

Hoe kan ik mijn certificaat installeren/vernieuwen?

Voor het installeren van een certificaat is een combinatie van een gebruikersnummer en een pincode nodig. Deze gegevens zenden wij de contactpersoon van uw praktijk of instelling los van elkaar toe: het gebruikersnummer per e-mail en de pincode per post of VECOZO-Berichtenbox. VECOZO-certificaten zijn vanaf de datum van uitgifte twee jaar geldig en kunnen vanaf 30 dagen voor de verloopdatum weer voor twee jaar vernieuwd worden. Certificaten die niet binnen 60 dagen worden geïnstalleerd worden door VECOZO verwijderd. Dit geldt ook voor certificaten die verlopen zijn en niet binnen 60 dagen zijn vernieuwd.

Voor het vernieuwen van een systeemcertificaat maakt u gebruik van de combinatie gebruikersnummer en pincode. Een persoonlijk certificaat kunt u vernieuwen door in te loggen met het certificaat dat verloopt en het wachtwoord. Het installeren of vernieuwen van een VECOZO-certificaat op een mobiel apparaat wordt niet ondersteund.

Wanneer u een VECOZO-certificaat installeert of vernieuwt wordt dit digitaal opgeslagen in de Microsoft Certificate Store of in de 'Sleutelhangertoegang' van Safari. Na het installeren of vernieuwen krijgt u de mogelijkheid een back-up van het certificaat te maken. 

Persoonlijk certificaat

Zowel bij het installeren van het persoonlijk certificaat, als bij het vernieuwen van het persoonlijk certificaat, hebt u tijdens elke stap rechts in het scherm hulpvragen die u kunt raadplegen bij onduidelijkheden.

Een persoonlijk certificaat installeren of vernieuwen in Internet Explorer, Chrome, Microsoft Edge of Safari

Om uw certificaat te installeren of vernieuwen klikt u op de homepage onder "Snel naar…" op Certificaat installeren of vernieuwen en kiest u voor de juiste optie (Persoonlijk certificaat installeren of Persoonlijk certificaat vernieuwen. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

 1. Gebruikersgegevens 
  In de eerste stap bij installeren van het certificaat wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het persoonlijk VECOZO-certificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig.

  Voor het vernieuwen van een persoonlijk certificaat logt u in met het betreffende certificaat op de website van VECOZO. Hiervoor gebruikt u het zelfgekozen wachtwoord. Bij het vernieuwen neemt u vervolgens de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op ‘Volgende’ om verder te gaan.
 2. E-mailadres
  In de tweede stap wordt uw naam weergegeven, en wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mailberichten wanneer het certificaat vernieuwd kan worden. Indien van toepassing wordt in deze stap ook uw persoonlijke zorgverleners AGB-code getoond. Is deze AGB-code niet correct, neem dan contact op met de afdeling Support. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.
 3. Certificaatnaam
  In de derde stap geeft u het certificaat een naam. Dit is de naam die ook wordt weergegeven wanneer u met dit certificaat gaat inloggen op de VECOZO-website. De naam mag uit maximaal 7 karakters bestaan. Het laatste deel van de certificaatnaam is niet aanpasbaar en toont de verloopdatum van het certificaat. Klik na het invoeren van de naam op ‘Volgende’ om verder te gaan.
 4. Wachtwoord
  In stap 4 wordt gevraagd om een wachtwoord in te stellen, en dit te herhalen. Het wachtwoord mag u zelf bepalen, maar moet minimaal 8 karakters lang zijn en tenminste één hoofletter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. Bij het vernieuwen van een certificaat mag het wachtwoord niet eerder gebruikt zijn. Het wachtwoord moet worden ingevoerd tijdens het inloggen met het persoonlijk certificaat op de VECOZO-website. Klik na het invoeren en bevestigen van het wachtwoord weer op ‘Volgende’ om verder te gaan.
 5. Voorwaarden
  In stap 5 worden de voorwaarden aangaande de installatie-software weergegeven. Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden, en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.
 6. Installatie
  Nadat u bij stap 6 op 'Start installatie' hebt geklikt wordt het programma dat het certificaat daadwerkelijk installeert gestart. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan het scherm. De installatietool installeert nu het persoonlijk VECOZO-certificaat in de Windows certificate store of Sleutelhangertoegang in Safari. U ontvangt een bevestiging wanneer het persoonlijk VECOZO-certificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is.

Systeemcertificaat

Een systeemcertificaat wordt door softwareapplicaties, zoals declaratieprogramma's, gebruikt om contact te leggen met de VECOZO-webservice. Met een systeemcertificaat kan niet worden ingelogd op de VECOZO-website, daarvoor hebt u een persoonlijk certificaat nodig.

Een systeemcertificaat installeren of vernieuwen in Internet Explorer, Chrome, Microsoft Edge of Safari

Zowel bij het installeren van het systeemcertificaat, als bij het vernieuwen van het systeemcertificaat, hebt u tijdens elke stap rechts in het scherm hulpvragen die u kunt raadplegen bij onduidelijkheden.

Om uw certificaat te installeren of vernieuwen klikt u op de homepage onder "Snel naar…" op Certificaat installeren of vernieuwen en kiest u voor de juiste optie (Systeemcertificaat installeren of Systeemcertificaat vernieuwen). Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

 1. Gebruikersgegevens
  In de eerste stap wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het VECOZO-systeemcertificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig. Vervolgens neemt u de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op 'Volgende' om verder te gaan.

 2. E-mailadres
  In de tweede stap wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen, en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mailberichten wanneer het certificaat vernieuwd dient te worden. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

 3. Voorwaarden
  Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden, en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

 4. Installatie

  Nadat u bij stap 3 op 'Start installatie' hebt geklikt wordt het programma dat het certificaat daadwerkelijk installeert gestart. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan het scherm. De installatietool installeert nu het VECOZO-systeemcertificaat in de Windows certificate store of Sleutelhangertoegang in Safari. U ontvangt een bevestiging wanneer het VECOZO-systeemcertificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is.

Gerelateerde pagina's

Algemeen

Installeren/Vernieuwen

Back-up maken/terugplaatsen

Inloggen/Wachtwoord

Gebruikersbeheer

Geblokkeerd/Verlopen/Verwijderd

UZI-pas

Testomgeving