Hoe kan ik mijn certificaat installeren/vernieuwen?

Voor het installeren van een certificaat is een combinatie van een gebruikersnummer en een pincode nodig. Deze gegevens zenden wij de contactpersoon van uw praktijk of instelling los van elkaar toe: het gebruikersnummer per e-mail en de pincode per post of VECOZO Berichtenbox. Ook voor het vernieuwen van een systeemcertificaat maakt u gebruik van de combinatie gebruikersnummer en pincode. Een persoonlijk certificaat kunt u vernieuwen door in te loggen met het certificaat dat verloopt en het wachtwoord. Het installeren of vernieuwen van een VECOZO-certificaat op een mobiel apparaat wordt niet ondersteund.

Persoonlijk certificaat

Wanneer u het persoonlijk VECOZO-certificaat installeert of vernieuwt wordt dit digitaal opgeslagen in de Microsoft Certificate Store of in de Certificate store van Firefox. Na het installeren of vernieuwen krijgt u de mogelijkheid een back-up van het certificaat te maken. Tijdens elke stap hebt u rechts in het scherm hulpvragen die u kunt raadplegen bij onduidelijkheden.

Een persoonlijk certificaat installeren in Internet Explorer, Chrome of Microsoft Edge

Om uw certificaat te installeren of vernieuwen klikt u op de homepage onder "Ik ben op zoek naar" op Certificaat installeren/vernieuwen. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

1. Gebruikersgegevens
    In de eerste stap bij installeren van het certificaat wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het persoonlijk VECOZO-certificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig. Voor het vernieuwen van een persoonlijk certificaat logt u met het betreffende certificaat in op de website van VECOZO. Hiervoor gebruikt u het zelfgekozen wachtwoord. Bij installeren en vernieuwen neemt u vervolgens de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op ‘Volgende’ om verder te gaan.

2. E-mailadres
    In de tweede stap wordt uw naam weergegeven, en wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mail berichten wanneer het certificaat vernieuwd dient te worden. Indien van toepassing wordt in deze stap ook uw persoonlijke zorgverleners AGB-code getoond. Is deze AGB-code niet correct, neem dan contact op met de afdeling Support. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

3. Certificaatnaam
    In de derde stap geeft u het certificaat een naam. Dit is de naam die ook wordt weergegeven wanneer u met dit certificaat gaat inloggen op de VECOZO-website. De naam mag uit maximaal 7 karakters bestaan. Het laatste deel van de certificaatnaam is niet aanpasbaar, en toont de verloopdatum van het certificaat. Klik na het invoeren van de naam op ‘Volgende’ om verder te gaan.
  4. Wachtwoord
    In stap 4 wordt gevraagd om een wachtwoord in te stellen, en dit te herhalen. Het wachtwoord mag u zelf bepalen, maar moet minimaal 8 karakters lang zijn en tenminste één hoofletter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. Het wachtwoord moet worden ingevoerd tijdens het inloggen met het persoonlijk certificaat op de VECOZO-website. Klik na het invoeren en bevestigen van het wachtwoord weer op ‘Volgende’ om verder te gaan.

5. Voorwaarden
    In stap 5 worden de voorwaarden aangaande de installatie-software weergegeven. Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden, en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

6. Installatie
    Nadat u bij stap 6 op 'Start installatie' hebt geklikt wordt het programma dat het certificaat daadwerkelijk installeert gestart. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan in het scherm. De installatietool installeert nu het persoonlijk VECOZO-certificaat in de Windows Certificate Store. U ontvangt een bevestiging wanneer het persoonlijk VECOZO-certificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is.
Een persoonlijk certificaat installeren in Mozilla Firefox

Om uw certificaat te installeren of vernieuwen klikt u op de homepage onder "Ik ben op zoek naar" op Certificaat installeren/vernieuwen. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

1. Invoeren gebruikersgegevens
    In de eerste stap bij installeren van het certificaat wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het persoonlijk VECOZO-certificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig.
    Voor het vernieuwen van een persoonlijk certificaat logt u met het betreffende certificaat in op de website van VECOZO. Hiervoor gebruikt u het zelfgekozen wachtwoord.
    Hierna klikt u op ‘Volgende’ om verder te gaan.

2. Installeren certificaat
    Voer hier uw e-mailadres in. Bij de vraag of u zorgverlener bent vult u 'Ja' in als u een persoonlijke zorgverleners AGB-code heeft en bent gekoppeld aan de praktijk waaronder het certificaat is aangevraagd, en selecteert u uw eigen AGB-code, anders kiest u voor 'Nee'. Eventueel kunt u op dit scherm ook het eerste deel van de certificaatnaam aanpassen. Dit is de naam die u tijdens het inloggen op onze website te zien krijgt.

3. Digital ID
    Wanneer u bij stap 2 op volgende hebt geklikt verschijnt er in uw scherm met de tekst “Please wait..”. Wacht tot het volgende verschijnt.

4. Wachtwoord
    Hier wordt u gevraagd om een wachtwoord in te stellen, en dit te herhalen. Het wachtwoord mag u zelf bepalen, maar moet minimaal 8 karakters lang zijn en tenminste één hoofletter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. Het wachtwoord moet worden ingevoerd tijdens het inloggen met het persoonlijk certificaat op de VECOZO-website. Klik na het invoeren en bevestigen van het wachtwoord weer op ‘Volgende’ om verder te gaan.

5. Geldigheidsduur certificaat
    Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is.

Systeemcertificaat

Een systeemcertificaat wordt door softwareapplicaties, zoals declaratieprogramma's, gebruikt om contact te leggen met de VECOZO-webservice. Met een systeemcertificaat kan NIET worden ingelogd op de VECOZO-website, daarvoor hebt u een persoonlijk certificaat nodig. Systeemcertificaten zijn vanaf de datum van uitgifte twee jaar geldig en kunnen vanaf een maand voor de verloopdatum weer voor twee jaar vernieuwd worden. Voor het installeren of vernieuwen van het systeemcertificaat hebt u het 14-cijferige gebruikersnummer en de bijbehorende pincode nodig. Het gebruikersnummer is per e-mail naar de contactpersoon van uw praktijk of instelling toegestuurd, de pincode per post of naar de VECOZO-Berichtenbox. Wanneer u het systeemcertificaat installeert of vernieuwt, wordt dit digitaal opgeslagen in de Microsoft Certificate Store of in Firefox. Na het installeren of vernieuwen krijgt u de mogelijkheid een back-up van het certificaat te maken.

Een systeemcertificaat installeren in Internet Explorer, Chrome of Microsoft Edge

Om uw certificaat te installeren of vernieuwen klikt u op de homepage onder "Ik ben op zoek naar" op Certificaat installeren/vernieuwen. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

1. Gebruikersgegevens
    In de eerste stap wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het VECOZO-systeemcertificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig. Vervolgens neemt u de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op 'Volgende' om verder te gaan.

2. E-mailadres
    In de tweede stap wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen, en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mailberichten wanneer het certificaat vernieuwd dient te worden. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

3. Voorwaarden
    Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden, en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

4. Installatie
    Nadat u bij stap 6 op 'Start installatie' hebt geklikt wordt het programma dat het certificaat daadwerkelijk installeert gestart. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan in het scherm. De installatietool installeert nu het persoonlijk VECOZO-certificaat in de Windows Certificate Store. U ontvangt een bevestiging wanneer het systeem VECOZO-certificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is.

Een systeemcertificaat installeren in Mozilla Firefox

Om uw certificaat te installeren of vernieuwen klikt u op de homepage onder "Ik ben op zoek naar" op Certificaat installeren/vernieuwen. Vervolgens doorloopt u de volgende stappen:

1. Invoeren gebruikersgegevens
    Vul het gebruikersnummer in dat u per e-mail van ons hebt ontvangen en vul de pincode in die u per brief van ons hebt ontvangen. De pincode is hoofdlettergevoelig. Klik daarna op Volgende.

2. Installeren certificaat
    Voer hier uw e-mailadres in en selecteer bij 'Gebruik' de naam van het softwarepakket waarvoor u dit systeemcertificaat heeft aangevraagd. Staat uw pakket niet in de lijst, kies dan voor 'Anders'. Er verschijnt dan een extra regel waarop u zelf de naam van uw softwarepakket kunt invoeren.

3. Digital ID
    Wanneer u bij stap 2 op volgende hebt geklikt verschijnt er in uw scherm met de tekst “Please wait..”. Wacht tot het volgende verschijnt “Uw systeemcertificaat is geïnstalleerd. Het is verstandig om een reservekopie van dit certificaat te maken”.

4. Geldigheidsduur certificaat
    Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is.