Na het installeren/vernieuwen kan ik mijn certificaat niet terug vinden in de browser.

Antwoord

Tijdens het installeren wordt het certificaat automatisch geplaatst in de certifcate store van de browser. Mocht het certificaat hier na het installatieproces niet in staan betekent dit dat het certificaat niet goed is geïnstalleerd. Probeert u, na afsluiten van alle schermen in de browser, nogmaals het certificaat te installeren. Wanneer u de melding krijgt dat de gebruiker geen certificaat kan ophalen kunt u contact opnemen met de afdeling Support & Administratie. Houdt u dan het gebruikersnummer bij de hand.

Controleren of het certificaat aanwezig is in de Windows Certificate Store

De snelste en makkelijkste manier om naar de locatie van het certificaat te gaan is om de internetopties te openen via de zoekfunctie van uw Windows besturingssysteem. U vindt deze zoekoptie door middel van een vergrootglas icoon links onderaan op uw taakbalk. Maakt u gebruik van Windows 7 of 8.1 dan staat deze zoekfunctie onder de Windows start toets.

U typt in het zoekveld ‘internetopties’. Wanneer u de internopties aanklikt worden deze direct geopend.

Ga binnen de internetopties naar het tabblad inhoud en druk op de knop ‘Certificaten’ om de lijst met certificaten te openen.

Selecteer het tabblad ‘Persoonlijk’ linksboven. Selecteer het gewenste certificaat waar u een back-up van wilt maken door erop te klikken en klik op de knop exporteren. Wanneer u op de knop exporteren heeft gedrukt verschijnt de Certificate Export Wizard. Klik op de knop volgende (next).

Controleren of het certificaat aanwezig is in Mozilla Firefox

Ga naar de Firefox opties. Deze zijn bereikbaar vanuit de menu-balk in Firefox via Menu (de drie streepjes) > Opties/Voorkeuren. Kies voor het menu "Privacy & Beveiliging". Klik op de knop Certificaten bekijken om de lijst met certificaten te openen.

Mocht u de nieuwe versie(56.0.2) van Mozilla Firefox gebruiken dan ziet het scherm er iets anders uit. Het kopje ‘Geavanceerd’ is namelijk verdwenen. U begint hetzelfde door naar de Firefox opties te gaan. Deze zijn bereikbaar vanuit de menu-balk in Firefox via Menu (de drie streepjes)

Vervolgens gaat u via Privacy & Beveiliging > menu item Beveiliging > naar het submenu item Certificaten. Klik op de knop Certificaten bekijken om de lijst met certificaten te openen.