Hoe kan ik mijn systeemcertificaat installeren op de acceptatieomgeving en testomgeving?

Antwoord

Een systeemcertificaat hoeft NIET gekoppeld te worden; na installatie op de acceptatie-omgeving werkt dit certificaat automatisch ook op de testomgeving. Voor een systeemcertificaat ontvangt u daarom ook alleen een gebruikersnummer en pincode voor de acceptatie-omgeving. U kunt dit certificaat op de acceptatieomgeving installeren middels onderstaande stappen.

1. Ga naar http://accwww.vecozo.nl.

2. Klik bovenaan de pagina op de knop Diensten en kies in het menu links voor de optie Certificaatbeheer > Installeren systeemcertificaat.

3. In de eerste stap wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het persoonlijk VECOZO-certificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig. Vervolgens neemt u de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op ‘Volgende’ om verder te gaan.

4. In de tweede stap wordt uw naam weergegeven, en wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mail berichten wanneer het certificaat vernieuwd dient te worden. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

5. In de derde stap geeft u het certificaat een naam. Dit is de naam die ook wordt weergegeven wanneer u met dit certificaat gaat inloggen op de VECOZO acceptatie omgeving. De naam mag uit maximaal zeven karakters bestaan. Het laatste deel van de certificaatnaam is niet aanpasbaar, en toont de verloopdatum van het certificaat. Klik na het invoeren van de naam op ‘Volgende’ om verder te gaan.

6. In stap 4 wordt gevraagd om een wachtwoord in te stellen, en dit te herhalen. Het wachtwoord mag u zelf bepalen, maar moet minimaal acht karakters lang zijn en tenminste één hoofd letter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. Het wachtwoord moet worden ingevoerd tijdens het inloggen met het persoonlijk certificaat op de VECOZO acceptatie omgeving. Klik na het invoeren en bevestigen van het wachtwoord weer op ‘Volgende’ om verder te gaan.

7. In stap 5 worden de voorwaarden aangaande de installatie-software weergegeven. Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden, en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

8. Nadat u bij stap 6 op 'Start installatie' hebt geklikt wordt het programma dat het certificaat daadwerkelijk installeert gestart.

9. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan in het scherm.

10. De installatietool installeert nu het persoonlijk VECOZO-certificaat in de Windows Certificate Store. U ontvangt een bevestiging wanneer het persoonlijk VECOZO-certificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten.

11. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is. Via de hulpvragen kunt u de handleiding raadplegen voor het maken van een back-up (reservekopie) van het certificaat. Wij adviseren u dringend om na het installeren van het certificaat meteen een back-up te maken en deze te kopiëren naar een externe schijf zoals bijvoorbeeld een USB-stick of een netwerkstation. U kunt bij computerproblemen het certificaat dan altijd terugplaatsen of op een andere werkplek plaatsen.