AVG: Waarom zorgaanbieders geen verwerkersovereenkomst af hoeven te sluiten met VECOZO

fysio_3337.jpg

Niemand kan er omheen: De invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vanaf 25 mei. Deze nieuwe Europese privacywet vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dat betekent meer privacyrechten voor mensen en meer plichten voor organisaties bij de verwerking van persoonsgegevens.

Wij zijn blij met deze aandacht voor veilige gegevensuitwisseling. Al 16 jaar is VECOZO tenslotte hét landelijke knooppunt voor veilige digitale communicatie in de zorg. We merken dat veel zorgaanbieders aandacht hebben voor de invoering van de AVG. Een vraag die we geregeld krijgen, is of zorgaanbieders een verwerkersovereenkomst moeten afsluiten met VECOZO. Hieronder leggen we dat graag uit.

Waarom zorgaanbieders geen verwerkersovereenkomst af hoeven sluiten met VECOZO

De AVG onderscheidt de volgende rollen:

Aanpassing door derden

VECOZO faciliteert in opdracht van haar opdrachtgevers diverse diensten. Voorbeelden van onze opdrachtgevers zijn zorgverzekeraars, Stichting Grouper en gemeenten. Afhankelijk van onze dienstverlening kan het zijn dat VECOZO optreedt als verwerker van de betreffende opdrachtgever of uitsluitend van u als zorgaanbieder. Indien wij optreden als verwerker van zorgaanbieders zijn de benodigde verwerkersafspraken opgenomen in de toepasselijke Bijzondere voorwaarden en uw aansluitovereenkomst. 

Voor de overige diensten treedt VECOZO op als verwerker namens haar opdrachtgevers (de verwerkingsverantwoordelijke). Voorbeelden hiervan zijn de diensten VSP-EDP (declaratieverkeer) en COV (Controle op Verzekeringsgegevens). Voor deze diensten bepalen onze opdrachtgevers het doel van en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens. In die gevallen heeft VECOZO een verwerkersovereenkomst gesloten met haar opdrachtgevers.

Laatst geupdate op 09-09-2022

Nieuwe aansluitovereenkomst voor zorgaanbieders

VECOZO is de laatste jaren gegroeid en er zijn veel nieuwe diensten bij gekomen. Daarnaast verandert wet- en regelgeving. Dat vroeg om een nieuwe aansluitovereenkomst. VECOZO heeft vanaf januari 2019 gefaseerd zorgaanbieders uitgenodigd voor vernieuwing van hun aansluitovereenkomst.

Deze informatie wordt regelmatig aangevuld. Staat uw vraag er (nog) niet bij? Neem dan contact op met onze afdeling Support via het contactformulier.

Terug naar overzicht