Let op! Mogelijk langere wachttijden Meer weten?

Hoe maak ik een back-up?

Antwoord

Hoe u een back-up maakt is afhankelijk van de internetbrowser waarin u het certificaat hebt geïnstalleerd.

Mijn certificaat staat geïnstalleerd in Google Chrome of Microsoft Edge (inclusief instructievideo)

Lees onderstaande stappen om een back-up te maken van uw certificaat. U kunt ook de instructievideo bekijken:

Internetopties

De snelste en makkelijkste manier om naar de locatie van het certificaat te gaan, is om de Internetopties te openen via de zoekfunctie van uw Windows besturingssysteem. U vindt deze zoekoptie door middel van een vergrootglas icoon links onderaan op uw taakbalk. Maakt u gebruik van Windows 7 of 8.1, dan staat deze zoekfunctie onder de Windows start toets.

Certificaten

Ga binnen de Internetopties naar het tabblad inhoud en druk op de knop ‘Certificaten’ om de lijst met certificaten te openen.

Selecteer het tabblad ‘Persoonlijk’ linksboven. Selecteer het gewenste certificaat waar u een back-up van wilt maken door erop te klikken en klik op de knop ‘exporteren’. Wanneer u op de knop exporteren heeft gedrukt verschijnt de Certificate Export Wizard. Klik op de knop volgende (next).

Private key

Op het volgende scherm wordt gevraagd of de persoonlijke sleutel (private key) geëxporteerd moet worden. Kies hier voor ‘Ja, de persoonlijke sleutel exporteren (Yes, export the private key)’. Doet u dit niet, dan maakt u geen correcte back-up. Klik op de knop ‘Volgende’.

Bestandsindeling voor export

Nadat u hebt gekozen om de persoonlijke sleutel te exporteren, wordt er gevraagd in welke bestandsindeling er geëxporteerd moet worden. Kies hierbij voor ‘Personal Information Exchange – PKCS nr. 12 (.PFX) en vink daarbij de onderstaande vinkjes uit de afbeelding aan. Klik hierna op de knop ‘Volgende’.

Wachtwoord

Vul nu een zelfgekozen wachtwoord in om de back-up of kopie te beschermen en bevestig dit. Onthoud het wachtwoord goed, het is later nodig als u de back-up wilt importeren of als uw softwarepakket met een back-up werkt en hierom vraagt. Klik op de knop ‘Volgende’.

Bestandsnaam

Er wordt gevraagd om een bestandsnaam. Klik op Bladeren (Browse) om te kiezen in welke map de back-up moet komen en vul de gewenste bestandsnaam in. Klik op ‘Opslaan (Save)’ en u komt weer terug in het scherm, waar nu de volledige bestandsnaam ingevuld staat. Klik op ‘Volgende’.

Er verschijnt een samenvatting van de instellingen die in de voorgaande schermen zijn opgegeven. Klik op ‘Voltooien (Finish)’: het certificaat is nu geëxporteerd naar een back-up bestand of kopie.

Na het maken van een back-up kunt u deze op een andere computer of in een andere browser terugplaatsen. Klik hier voor meer informatie over het terugplaatsen van een back-up.

Mijn certificaat staat geïnstalleerd in Mozilla Firefox

Firefox opties

Ga naar de Firefox opties. Deze zijn bereikbaar vanuit de menu-balk in Firefox via Menu (de drie streepjes) > Opties/Voorkeuren. Vervolgens gaat u via Privacy & Beveiliging:

Als u naar 'beveiliging' scrollt, ziet u Certificaten bekijken staan waar u op mag klikken.

Vervolgens komt u in het overzicht waar de certificaten staan

Certificaat selecteren

Selecteer het gewenste certificaat in de lijst met certificaten en onder het tabblad Uw certificaten en klik op de knop Reservekopie maken.

Bestandsnaam

Kies de locatie waar u de reservekopie (back-up) wilt opslaan en vul de gewenste bestandsnaam in. Zorg ervoor dat u deze eindigt met .p12 of .pfx. Bijvoorbeeld: "Certificaatnaam.p12". Klik vervolgens op de knop Opslaan.

Wachtwoord

Vul een zelf verzonnen wachtwoord in om de back-up mee te beschermen, en bevestig dit. Onthoud het wachtwoord goed, dit is later nodig als u de back-up wilt importeren of als uw softwarepakket met een back-up werkt er hierom vraagt. Klik op de knop OK: het certificaat is nu geëxporteerd.

Na het maken van een back-up kunt u deze op een andere computer of in een andere browser terugplaatsen. Klik hier voor meer informatie over het terugplaatsen van een back-up.

Mijn certificaat staat geïnstalleerd in Safari

Voor het maken van een back-up in Safari volgt u de volgende stappen:

1. De snelste en makkelijkste manier om naar de locatie van het certificaat in Safari te gaan is om de ‘Sleutelhangertoegang’ te openen via de zoekfunctie van uw Apple computer. U vindt deze zoekoptie door middel van de sneltoetsen ‘Command + spatie’.  U typt in het zoekveld ‘Sleutelhangeroegang’ om deze te openen.

2. Kies voor de Sleutelhanger 'Inloggen' en de categorie ‘Certificaten’. Selecteer vervolgens het certificaat dat u wilt exporteren.

3. Klik het certificaat open door op het pijltje te klikken. Vertrouw het certificaat eerst zoals onderstaand weergegeven. Klik daarna op de sleutel op de rechtermuisknop en kies voor 'Exporteer'.

4. Geef een bestandsnaam op. Zorg ervoor dat deze eindigt met .p12 of .pfx. Bijvoorbeeld "Certificaatnaam.p12". Klik vervolgens op 'Bewaar'.

5. Geef een wachtwoord op om de back-up te beveiligen.

6. Geef vervolgens het (MAC OS-)systeemwachtwoord op.

7. U hebt succesvol een back-up in Safari gemaakt. Deze back-up kunt u vervolgens terugplaatsen in Firefox.