Hoe maak ik een back-up?

Antwoord

Hoe u een back-up maakt is afhankelijk van de internetbrowser waarin u het certificaat hebt geïnstalleerd.

Mijn certificaat staat geïnstalleerd in Google Chrome of Microsoft Edge (inclusief instructievideo)

Lees onderstaande stappen om een back-up te maken van uw certificaat. U kunt ook de instructievideo bekijken:

Internetopties

De snelste en makkelijkste manier om naar de locatie van het certificaat te gaan, is om de Internetopties te openen via de zoekfunctie van uw Windows besturingssysteem. U vindt deze zoekoptie door middel van een vergrootglas icoon links onderaan op uw taakbalk. Maakt u gebruik van Windows 7 of 8.1, dan staat deze zoekfunctie onder de Windows start toets.

Certificaten

Ga binnen de Internetopties naar het tabblad inhoud en druk op de knop ‘Certificaten’ om de lijst met certificaten te openen.

Selecteer het tabblad ‘Persoonlijk’ linksboven. Selecteer het gewenste certificaat waar u een back-up van wilt maken door erop te klikken en klik op de knop ‘exporteren’. Wanneer u op de knop exporteren heeft gedrukt verschijnt de Certificate Export Wizard. Klik op de knop volgende (next).

Private key

Op het volgende scherm wordt gevraagd of de persoonlijke sleutel (private key) geëxporteerd moet worden. Kies hier voor ‘Ja, de persoonlijke sleutel exporteren (Yes, export the private key)’. Doet u dit niet, dan maakt u geen correcte back-up. Klik op de knop ‘Volgende’.

Bestandsindeling voor export

Nadat u hebt gekozen om de persoonlijke sleutel te exporteren, wordt er gevraagd in welke bestandsindeling er geëxporteerd moet worden. Kies hierbij voor ‘Personal Information Exchange – PKCS nr. 12 (.PFX) en vink daarbij de onderstaande vinkjes uit de afbeelding aan. Klik hierna op de knop ‘Volgende’.

Wachtwoord

Vink aan dat u de back-up wilt beveiligen met een wachtwoord. Vul nu een zelfgekozen wachtwoord in om de back-up of kopie te beschermen en bevestig dit. Onthoud het wachtwoord goed, het is later nodig als u de back-up wilt importeren of als uw softwarepakket met een back-up werkt en hierom vraagt.

Zorg ervoor dat de versleuteling staat op 'AES256-SHA256'. Klik hierna op de knop ‘Volgende’.

Bestandsnaam

Er wordt gevraagd om een bestandsnaam. Klik op Bladeren (Browse) om te kiezen in welke map de back-up moet komen en vul de gewenste bestandsnaam in. Klik op ‘Opslaan (Save)’ en u komt weer terug in het scherm, waar nu de volledige bestandsnaam ingevuld staat. Klik op ‘Volgende’.

Er verschijnt een samenvatting van de instellingen die in de voorgaande schermen zijn opgegeven. Klik op ‘Voltooien (Finish)’: het certificaat is nu geëxporteerd naar een back-up bestand of kopie.

Na het maken van een back-up kunt u deze op een andere computer of in een andere browser terugplaatsen. Klik hier voor meer informatie over het terugplaatsen van een back-up.

Mijn certificaat staat geïnstalleerd op een Apple computer

Voor het maken van een back-up op een Apple computer volgt u de volgende stappen:

1. Het certificaat vindt u in Safari via de ‘Sleutelhangertoegang’ of ‘Keychain Acces.’ via de zoekfunctie van uw Apple-PC. U vindt deze zoekoptie met de sneltoetsen ‘Command + spatie’. U typt in het zoekveld ‘Sleutelhangertoegang of Keychain Acces.’ om deze te openen
  2. In de Sleutelhangertoegang vindt u rechtsboven een zoekoptie. Zoek hier naar ‘Inloggen’, ‘Mijn certificaten’ of ‘My Certificates’.
  3. Klik het certificaat open met het pijltje > Toon info. Klik vervolgens op het pijltje naast Vertrouw en open het dropdown menu. Selecteer bij: ‘Gebruik bij dit certificaat’ > Vertrouw altijd. Klik hierna het pop-up scherm weg (rode bolletje). Als u de wijziging opslaat kan het zijn dat uw computer om het wachtwoord van uw computer vraagt. Vul het wachtwoord van uw computer in en klik op Sta altijd toe.
  4. Om een back-up te maken klikt u het certificaat aan waarvan u een back-up wilt maken. Klik vervolgens boven in de balk op Archief > Exporteer onderdeel. Geef aan op welke locatie u de back-up wilt opslaan op uw computer. Geef een bestandsnaam op die eindigt met .p12 of .pfx. Bijvoorbeeld "Certificaatnaam.p12". Klik vervolgens op 'Bewaar'. Geef een wachtwoord op om de back-up te beveiligen.
  5. Geef vervolgens het wachtwoord van uw computer op > Klik op Sta altijd toe. De back-up is nu in Safari gemaakt.
  6. U hebt succesvol een back-up in Safari gemaakt. Deze back-up kunt u vervolgens terugplaatsen in Firefox.