Hoe maak ik een back-up?

Hoe u een back-up maakt is afhankelijk van de internetbrowser waarin u het certificaat hebt geïnstalleerd.

Mijn certificaat staat geïnstalleerd in Internet Explorer, Google Chrome of Microsoft Edge

De snelste en makkelijkste manier om naar de locatie van het certificaat te gaan is om de internetopties te openen via de zoekfunctie van uw Windows besturingssysteem. U vindt deze zoekoptie door middel van een vergrootglas icoon links onderaan op uw taakbalk. Maakt u gebruik van Windows 7 of 8.1 dan staat deze zoekfunctie onder de Windows start toets.

Internetopties

U typt in het zoekveld ‘internetopties’. Wanneer u de internetopties aanklikt worden deze direct geopend.

Ga binnen de internetopties naar het tabblad inhoud en druk op de knop ‘Certificaten’ om de lijst met certificaten te openen.

Selecteer het tabblad ‘Persoonlijk’ linksboven. Selecteer het gewenste certificaat waar u een back-up van wilt maken door erop te klikken en klik op de knop exporteren. Wanneer u op de knop exporteren heeft gedrukt verschijnt de Certificate Export Wizard. Klik op de knop volgende (next).

Private key

Op het volgende scherm wordt gevraagd of de persoonlijke sleutel (private key) geëxporteerd moet worden. Kies hier voor Ja, de persoonlijke sleutel exporteren (Yes, export the private key). Doet u dit niet, dan maakt u geen correcte back-up aan Klik op de knop Volgende.

Personal information exchange

Bij de indeling Personal Information Exchange staan drie keuze-opties; vink de eerste optie “Indien mogelijk exporteren met alle certificaten in het certificeringspad (Include all certificates…)” en de derde optie “Alle uitgebreide eigenschappen exporteren (Export all extended properties)” aan. De optie voor De persoonlijke sleutel verwijderen (Delete the private key…) moet uit staan. Als deze optie aanstaat wordt er geen juiste backup of kopie gemaakt. In Windows 10 is er een vierde optie, “Certificaatprivacy inschakelen”, bij gekomen. Deze dient niet aangevinkt te worden en klik op volgende.

Wachtwoord

Vul nu een zelf verzonnen wachtwoord in om de back-up of kopie te beschermen, en bevestig dit. Onthoud het wachtwoord goed, het is later nodig als u de back-up wilt importeren of als uw softwarepakket met een back-up werkt en hierom vraagt. En klik op de knop Volgende.

Bestandsnaam

Er wordt gevraagd om een bestandsnaam. Klik op Bladeren (Browse) om te kiezen in welke map de back-up moet komen, en vul de gewenste bestandsnaam in. Klik op Opslaan (Save) en u komt weer terug in het scherm, waar nu de volledige bestandsnaam ingevuld staat. Klik op volgende

Er verschijnt een samenvatting van de instellingen die in de voorgaande schermen zijn opgegeven. Klik op Voltooien (Finish): het certificaat is nu geëxporteerd naar een back-up bestand of kopie.

Na het maken van een back-up kunt u deze op een andere computer of in een andere browser terugplaatsen. Klik hier voor meer informatie over het terugplaatsen van een back-up.

Mijn certificaat staat geïnstalleerd in Mozilla Firefox

Internetopties

Ga naar de Firefox opties. Deze zijn bereikbaar vanuit de menu-balk in Firefox via Menu (de drie streepjes) > Opties/Voorkeuren. Vervolgens gaat u via Privacy & Beveiliging:

FF privacy.PNG

Als u naar 'beveiliging' scrollt, ziet u Certificaten bekijken staan waar u op mag klikken.

Vervolgens komt u in het overzicht waar de certificaten in staanCertificatenbeheer.PNG

Certificaat selecteren

Selecteer het gewenste certificaat in de lijst met certificaten en onder het tabblad Uw certificaten en klik op de knop Reservekopie maken.

Bestandsnaam

Kies de locatie waar u de reservekopie (back-up) wilt opslaan en vul de gewenste bestandsnaam in. Klik op de knop Opslaan.

Wachtwoord

Vul een zelf verzonnen wachtwoord in om de back-up mee te beschermen, en bevestig dit. Onthoud het wachtwoord goed, dit is later nodig als u de back-up wilt importeren of als uw softwarepakket met een back-up werkt er hierom vraagt. Klik op de knop OK: het certificaat is nu geëxporteerd.

Na het maken van een back-up kunt u deze op een andere computer of in een andere browser terugplaatsen. Klik hier voor meer informatie over het terugplaatsen van een back-up.