Belastingdienst maakt aanvraag Zorgtoeslag makkelijker dankzij samenwerking met VECOZO

VECOZO_6760_AS.jpg

Samen met de Belastingdienst/Dienst Toeslagen hebben we de afgelopen periode een succesvol project uitgevoerd, waarbij we (bestaande) gegevensuitwisseling makkelijker en sneller hebben gemaakt. Er wordt nu eerder in het proces en automatisch gecontroleerd of iemand recht heeft op zorgtoeslag.

Mensen sneller geholpen; 15 FTE bespaard
Het resultaat is dat mensen 2-3 maanden sneller zorgtoeslag toegekend krijgen, en dat toeslagen minder vaak teruggevorderd worden.

Het project heeft grote impact gehad op het IT-landschap en de organisatie van de Dienst Toeslagen bij de Belastingdienst. Zo duurde bijvoorbeeld de verwerking bij de Belastingdienst voorheen 3 weken, nu nog maar een paar uur. Door het automatiseren van een aantal handmatige processen kan een groot aantal mensen binnen de Dienst Toeslagen zich nu bezighouden met de complexe dossiers. Een mooi resultaat dus.

Zo ging het eerst
Als iemand zorgtoeslag aanvraagt, werd er voorheen tijdens het aanvraagproces vanuit gegaan dat er recht was op zorgtoeslag. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, iemand kan ook met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen, of de zorgtoeslagperiode loopt automatisch door. Er werd vervolgens achteraf gecontroleerd of er nog steeds recht was op zorgtoeslag. Als dat niet het geval was, werd de toeslag teruggevorderd.

Door automatisch en eerder te controleren of de aanvrager op de peildatum zorgverzekerd is, kan de aanvraag sneller verwerkt worden en hoeft er minder vaak toeslag teruggevorderd te worden.

Wilt u meer weten over de samenwerking van de Dienst Toeslagen met VECOZO? Lees dan dit artikel uit het magazine van de Rijksoverheid.

Terug naar overzicht