Veiligheid van certificaatgebruik verder verhoogd

geboortecentrum_5818.jpg

VECOZO staat voor veilige communicatie in de zorg. Daarom werken we doorlopend aan de verbetering van onze informatiebeveiliging. Een belangrijk beveiligingsmiddel is het VECOZO-certificaat. In juni 2021 zijn twee initiatieven gestart die de beveiliging van onze persoonlijke en systeemcertificaten verder verhogen.

 

Pilot authenticatie-app voor persoonlijke certificaten 

In juni zijn we gestart met een pilot rondom een extra inlogfactor voor persoonlijke certificaten. Ongeveer 90 zorgaanbieders, een zorgverzekeraar en medewerkers van VECOZO nemen deel. In totaal loggen zo’n 1000 gebruikers tijdens de pilotperiode in met het persoonlijke certificaat, aangevuld met een code gegenereerd door een (gratis) authenticatie-app op een mobiele telefoon. De pilot loopt tot 1 oktober 2021. 

De pilot heeft al een paar zaken inzichtelijk gemaakt: 

  • De pilotdeelnemers ervaren het koppelen van de authenticatie-app aan het VECOZO-account als eenvoudig.
  • De informatie op de schermen behorend bij de authenticatie-app kan op een aantal punten nog wat duidelijker.  

In september willen we met een pulsemeting onder de pilotdeelnemers verder in beeld krijgen wat er nodig is om de extra inlogfactor in te voeren voor alle VECOZO-gebruikers met een persoonlijk certificaat.  

Controle op IP-adressen voor systeemcertificaten 

Voor systeemcertificaten voeren we vanaf 1 september een controle in op IP-adres(sen) waarmee een systeemgebruiker bij VECOZO aanklopt. VECOZO heeft de afgelopen maanden de contactpersonen van de bij ons aangesloten zorgaanbieders, zorgverzekeraars, ketenpartners en softwarepartijen veelvuldig per mail geïnformeerd. Tot 1 september krijgen de contactpersonen de gelegenheid om per systeemgebruiker te registreren met welke IP-adressen zij gebruikmaken van de diensten van VECOZO. Per 1 september wordt de toegang tot onze diensten geweigerd als er een niet-geregistreerd IP-adres aanklopt.  

Meer informatie? 

Op deze pagina kunt u alle informatie over de ‘Controle op IP-adressen’ en de ‘Pilot authenticatie-app’ nog eens rustig nalezen. U vindt er onder andere overzichten met veelgestelde vragen en instructies.  

Terug naar overzicht