Gebruik van VECOZO-certificaten

Een certificaat is beveiligingssoftware voor authenticatie. Het is een digitaal paspoort dat u toegang geeft tot de beveiligde delen van de VECOZO-website. Zo zien wij van welke diensten u gebruik mag maken en kunt u versleutelde berichten verzenden en ontvangen.

Er zijn twee soorten certificaten:

1. Persoonlijk certificaat

Dit certificaat is persoonsgebonden: alleen de persoon op wiens naam het staat, mag het gebruiken. Met een persoonlijk certificaat kunt u inloggen op onze website om gebruik te maken van onze diensten.

Aanvullend wordt een extra inlogfactoor in de vorm van een authenticatie-app gehanteerd. Dit betekent dat u inlogt op de VECOZO-omgeving (test-, acceptatie- en productie) met een persoonlijk certificaat én een authenticatie-app.

2. Systeemcertificaat

Dit certificaat is gebonden aan een organisatie, bijvoorbeeld uw praktijk. Met een systeemcertificaat koppelt u uw administratieve software aan onze diensten. Vanuit uw softwareprogramma kunt u dan bijvoorbeeld declareren of verzekerdengegevens controleren. Met een systeemcertificaat kunt u niet inloggen op onze website.

VECOZO controleert de IP-adres(sen) van systeemcertificaten. Zijn op die datum uw IP-adressen niet of onjuist geregistreerd, dan wordt de toegang tot de VECOZO-diensten geweigerd. Zo verhogen we de beveiliging van onze systeemcertificaten.

Belangrijk:

  • Uw VECOZO-certificaat is strikt persoonlijk;
  • U bent verantwoordelijk voor de bescherming en het veilige gebruik van het VECOZO-certificaat;
  • Deel uw certificaat, pincode of wachtwoord nooit met anderen;
  • In onze Certificate Policy / Certificate Practice Statement (CP/CPS) leest u alles wat u moet weten over het gebruik van onze certificaten.

Voordelen van zorgvuldig gebruik van certificaten:

  • U hebt grip op wat er uit uw naam wordt verstuurd;
  • U stelt uw organisatie minder bloot aan potentiële inbreuken;
  • Minder risico op zorgfraude op uw naam;
  • Minder kans op blokkering of intrekking van het certificaat.

Veelgestelde vragen

Wij ontvangen veel vragen over certificaten. De meest gestelde vragen en antwoorden hebben we voor u op een rijtje gezet.

Infographic: Certificaten

Download afbeelding als pdf