Let op: Overgang naar iWmo 3.2 en iJw 3.2 per 3 april 2023. Op maandag 3 april 2023 worden de nieuwe berichtenstandaarden iWmo 3.2 en iJw 3.2 in gebruik genomen. Meer weten?

Welke soorten Groupers zijn er en wat kan ik met welke Grouper?

Antwoord

Er zijn twee verschillende Groupers, namelijk de Onderhanden werk (OHW)-Grouper en de Declaratie-Grouper.

Onderhanden werk (OHW)-Grouper

Zorgtrajecten die nog niet zijn afgerond worden ook wel Onderhanden Werk genoemd (afgekort OHW). Grotere zorginstellingen kunnen periodiek voor hun Onderhanden Werk een voorschot verkrijgen van zorgverzekeraars. De OHW-Grouper brengt de waarde van het onderhanden, nog niet gedeclareerde werk in beeld. De zorginstellingen sturen de OHW gegevens naar de OHW-Grouper, die vervolgens de verwachte zorgproducten (DBC-codes) terugstuurt. Die informatie kan vervolgens voor de bevoorschottingsdoeleinden worden gebruikt.

Declaratie-Grouper

De Declaratie-Grouper wordt gebruikt door zorgaanbieders medisch specialistische zorg die declareren met de ZH (ziekenhuis) standaard. De Declaratie-Grouper wordt gebruikt voor het afleiden van DBC-zorgproducten en add-ons (declarabele prestaties). U voegt aan de retourinformatie zelf een tarief toe en declareert de zorg vervolgens bij de zorgverzekeraar of de patiënt.

Gerelateerde pagina's

Algemeen

Onderhanden werk (OHW)-Grouper

Declaratie-Grouper

Informatie voor Softwarepartijen