Hoe kan ik gebruik maken van het Machtigingenportaal als buitenlands ziekenhuis?

Antwoord

Sommige zorgverzekeraars hebben in België en Duitsland een aantal ziekenhuizen gecontracteerd. De toegang tot het Machtigingenportaal wordt alleen verleend aan buitenlandse ziekenhuizen die een Zorginkoopcontract hebben met deze zorgverzekeraars en die door hen geautoriseerd zijn voor het Machtigingenportaal.

Als uw buitenlands ziekenhuis nog geen contract of autorisatie heeft met een zorgverzekeraar, kan dit bij de betreffende zorgverzekeraar kenbaar gemaakt worden. Zij zullen de aansluiting en/of autorisaties in gang zetten bij VECOZO waarna u van ons bericht krijgt over de vervolgstappen.

Een machtiging aanvragen als Buitenlands Ziekenhuis

De gecontracteerde ziekenhuizen kiezen in het Machtigingenportaal voor de zorgsoort ‘Ziekenhuiszorg’, het specialisme ‘Buitenlandse zorgverlener’ en de verstrekking ‘Buitenlandse aanvraag’. Hierbij hoeft (in tegenstelling tot aanvragen door Nederlandse ziekenhuizen) geen persoonlijke AGB-code van de zorgverlener te worden ingevuld.

aanvragen%20buitenland.jpg

De volgende stap is het invullen van een aanvraagformulier dat voor bepaalde zorgverzekeraars uniform is. In het aanvraagformulier is tevens een toestemmingsverklaring, zie onderstaand formulier, voor de patiënt opgenomen. Dit formulier kunt u uitprinten, door de patiënt in laten vullen, inscannen en toevoegen aan de aanvraag. Let op: deze verklaring is verplicht.

Toestemmingsverklaring

 

Na het afronden en indienen van de aanvraag wordt deze ter beoordeling aangeboden aan een medisch adviseur van de betreffende zorgverzekeraar. Het resultaat van deze beoordeling wordt via het machtigingenportaal teruggekoppeld aan de aanvrager.

Gerelateerde pagina's

Algemeen

Machtigingsaanvraag indienen en beheren

Softwarepartijen