Hoe kan ik mijn persoonlijk certificaat installeren op de acceptatieomgeving en testomgeving?

Antwoord

Op de testomgeving kunnen géén certificaten worden geïnstalleerd. Om op deze omgeving met een persoonlijk certificaat te kunnen inloggen dient u eerst een persoonlijk certificaat te installeren op de acceptatie-omgeving accwww.vecozo.nl. Vervolgens kunt u op de testomgeving tstwww.vecozo.nl een gebruiker aan dit certificaat koppelen. Voor een persoonlijk certificaat ontvangt u voor de acceptatie-omgeving en testomgeving daarom ook aparte gebruikersnummers en pincodes. Na de installatie en koppeling kunt u bij het inloggen op beide omgevingen voor één en dezelfde gebruiker kiezen.

Om een persoonlijk testcertificaat op de acceptatie-omgeving op te halen en op de testomgeving te koppelen volgt u de volgende stappen:

1. Ga naar https://accwww.vecozo.nl.

2. Klik bovenaan de pagina op de knop Diensten en kies in het menu links voor de optie Certificaatbeheer > Installeren persoonlijk certificaat.

3. In de eerste stap wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode (van de acceptatie-omgeving) van het persoonlijk VECOZO-certificaat dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig. Vervolgens neemt u de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op ‘Volgende’ om verder te gaan.

4. In de tweede stap wordt uw naam weergegeven, en wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mail berichten wanneer het certificaat vernieuwd dient te worden. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.

5. In de derde stap geeft u het certificaat een naam. Dit is de naam die ook wordt weergegeven wanneer u met dit certificaat gaat inloggen op de VECOZO acceptatie omgeving. De naam mag uit maximaal zeven karakters bestaan. Het laatste deel van de certificaatnaam is niet aanpasbaar, en toont de verloopdatum van het certificaat. Klik na het invoeren van de naam op ‘Volgende’ om verder te gaan.

6. In stap 4 wordt gevraagd om een wachtwoord in te stellen, en dit te herhalen. Het wachtwoord mag u zelf bepalen, maar moet minimaal acht karakters lang zijn en tenminste één hoofd letter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. Het wachtwoord moet worden ingevoerd tijdens het inloggen met het persoonlijk certificaat op de VECOZO acceptatie omgeving. Klik na het invoeren en bevestigen van het wachtwoord weer op ‘Volgende’ om verder te gaan.

7. In stap 5 worden de voorwaarden aangaande de installatie-software weergegeven. Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden, en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.

8. Nadat u bij stap 6 op 'Start installatie' hebt geklikt wordt het programma dat het certificaat daadwerkelijk installeert gestart.

9. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan in het scherm.

10. De installatietool installeert nu het persoonlijk VECOZO-certificaat in de Windows Certificate Store. U ontvangt een bevestiging wanneer het persoonlijk VECOZO-certificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten.

11. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is. Via de hulpvragen kunt u de handleiding raadplegen voor het maken van een back-up (reservekopie) van het certificaat. Wij adviseren u dringend om na het installeren van het certificaat meteen een back-up te maken en deze te kopiëren naar een externe schijf zoals bijvoorbeeld een USB-stick of een netwerkstation. U kunt bij computerproblemen het certificaat dan altijd terugplaatsen of op een andere werkplek plaatsen.

12. Het persoonlijk certificaat is nu geïnstalleerd op de acceptatie-omgeving accwww.vecozo.nl. De volgende stap is het koppelen van een gebruiker op de testomgeving.

13. Ga naar https://tstwww.vecozo.nl.

14. Klik bovenaan de pagina op de knop Inloggen.

15. Klik op Volgende, en nogmaals op Volgende.

16. Selecteer indien nodig het zojuist opgehaalde certificaat van de acceptatie omgeving.

17. Er verschijnt een melding dat het aangeboden certificaat nog niet geregistreerd is; kies voor Volgende.

18. Voer het gebruikersnummer (van de testomgeving) in en kies voor Volgende.

19. Voer de pincode (van de testomgeving) in en kies voor Volgende.

20. Vul twee maal hetzelfde wachtwoord in en onthoud dit goed. Het wachtwoord moet minimaal acht karakters lang zijn en tenminste één hoofd letter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten.

21. Kies voor Inloggen; u bent nu ingelogd op de testomgeving tstwww.vecozo.nl.