Hoe kan ik mijn persoonlijk certificaat installeren op de acceptatieomgeving en testomgeving?

Antwoord

Op de testomgeving kunnen géén certificaten worden geïnstalleerd. Om op deze omgeving met een persoonlijk certificaat te kunnen inloggen dient u eerst een persoonlijk certificaat te installeren op de acceptatieomgeving. Vervolgens kunt u op de testomgeving een gebruiker aan dit certificaat koppelen. Voor een persoonlijk certificaat ontvangt u voor de acceptatieomgeving en testomgeving daarom ook aparte gebruikersnummers en pincodes. Na de installatie en koppeling kunt u bij het inloggen op beide omgevingen voor één en dezelfde gebruiker kiezen.

Om een persoonlijk testcertificaat op de acceptatie-omgeving op te halen en op de testomgeving te koppelen volgt u de volgende stappen.

Een persoonlijk certificaat installeren op de acceptatieomgeving
  1. Ga naar de acceptatieomgeving https://tst-www.vecozo.nl/acc.
  2. Op de homepagina kiest u in het menu voor de optie Certificaat installeren of verlengen > Persoonlijk certificaat installeren.
  3. In de eerste stap wordt gevraagd naar het gebruikersnummer en de bijbehorende pincode van het persoonlijk VECOZO-certificaat (voor de acceptatieomgeving) dat u gaat installeren. De pincode is hoofdlettergevoelig. Vervolgens neemt u de weergegeven cijfers in de beveiligingsafbeelding over in de onderste balk. Hierna klikt u op ‘Volgende’ om verder te gaan.
  4. In de tweede stap wordt uw naam weergegeven, en wordt gevraagd om uw e-mailadres in te vullen en dit te herhalen. Op dit e-mailadres ontvangt u e-mail berichten wanneer het certificaat verlengd dient te worden. Vervolgens klikt u weer op ‘Volgende’ om verder te gaan naar de volgende stap.
  5. In de derde stap geeft u het certificaat een naam. Dit is de naam die ook wordt weergegeven wanneer u met dit certificaat gaat inloggen op de VECOZO acceptatieomgeving. De naam mag uit maximaal zeven karakters bestaan. Het laatste deel van de certificaatnaam is niet aanpasbaar en toont de verloopdatum van het certificaat. Klik na het invoeren van de naam op ‘Volgende’ om verder te gaan.
  6. In stap 4 wordt gevraagd om een wachtwoord in te stellen, en dit te herhalen. Het wachtwoord mag u zelf bepalen, maar moet minimaal acht karakters lang zijn en tenminste één hoofd letter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten. Het wachtwoord moet worden ingevoerd tijdens het inloggen met het persoonlijk certificaat op de VECOZO acceptatieomgeving. Klik na het invoeren en bevestigen van het wachtwoord weer op ‘Volgende’ om verder te gaan.
  7. In stap 5 worden de voorwaarden aangaande de installatie software en de algemene voorwaarden voor het gebruik van de acceptatie- en testomgeving weergegeven. Door het vakje 'Ik ga akkoord' aan te klikken accepteert u deze voorwaarden en kunt u via de knop ‘Volgende’ doorgaan naar de laatste stap.
  8. Nadat u bij stap 6 op 'Start installatie' heeft geklikt wordt de installatietool die het certificaat daadwerkelijk installeert gestart.
  9. Afhankelijk van welke browser u gebruikt dient u handmatig het programma uit te voeren door op ‘Run’, ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’ te klikken. Deze melding verschijnt doorgaans onderaan in het scherm.
  10. Bij computers die draaien op Windows installeert de installatietool nu het persoonlijk VECOZO-certificaat in de Windows Certificate Store. Bij Apple-computers wordt het certificaat geïnstalleerd in de Sleutelhangertoegang. U ontvangt een bevestiging wanneer het persoonlijk VECOZO-certificaat geïnstalleerd is. Vervolgens kunt u via de knop ‘Sluit venster’ de installatietool afsluiten.
  11. Op het laatste scherm ziet u tot wanneer het certificaat geldig is. Via de hulpvragen kunt u de handleiding raadplegen voor het maken van een back-up (reservekopie) van het certificaat.
  12. Het persoonlijk certificaat is nu geïnstalleerd op de acceptatieomgeving. De volgende stap is het koppelen van een gebruiker op de testomgeving.
Het koppelen van een gebruiker op de testomgeving
  1. Ga naar de testomgeving https://tst-www.vecozo.nl/tst.
  2. Klik bovenaan de pagina op de knop Inloggen.
  3. Klik op Volgende, en nogmaals op Volgende.
  4. Selecteer het zojuist opgehaalde certificaat van de acceptatieomgeving.
  5. Er verschijnt een melding dat het aangeboden certificaat nog niet geregistreerd is; kies voor Volgende.
  6. Voer het gebruikersnummer (van de testomgeving) in en kies voor Volgende.
  7. Voer de pincode (van de testomgeving) in en kies voor Volgende.
  8. Vul tweemaal hetzelfde wachtwoord in en onthoud dit goed. Het wachtwoord moet minimaal acht karakters lang zijn en tenminste één hoofd letter, één kleine letter, één cijfer en één leesteken bevatten.
  9. Kies voor Inloggen; u bent nu ingelogd op de testomgeving.